Liseverhulst » Specials » Culturele schatten marokko
Liseverhulst: Informatie van A tot Z

Marokko: een verzameling mooie steden

Marokko: een verzameling mooie steden Marokko is een land met vele gezichten. Er worden officieel twee talen gesproken: Berbers en Arabisch. De rijke historie met veel invloeden van buitenaf heeft ervoor gezorgd dat de cultuur zeer gevarieerd is. De verschillende steden zijn dan ook zeker de moeite waard!

De Berbers

De oorspronkelijke bewoners van Marokko waren de Berbers. Al rond 1000 voor Christus werd het land overheerst door de Feniciërs. Daarna volgden de Romeinen.

De Arabieren

Met de opkomst en uitbreiding van het islamitische rijk werd Marokko veroverd door de Arabieren. De Arabieren waren tussen 700 en 1200 na Christus erg machtig in Zuid-Europa. Het midden en zuiden van Portugal en Andalusië waren onderdeel van het kalifaat van Córdoba. Een mooie herinnering aan de Moorse tijd is bijvoorbeeld het Alhambra in Granada. In Marokko zelf zijn vele mooie gebouwen en steden te bezichtigen die afhankelijk van de dynastie een typische bouwstijl hebben.

Ceuta in Noord-Afrika: Spaanse enclave in Marokko

Wist u dat Ceuta een Spaanse enclave is? Het is dus officieel van Spanje. Het ligt vlak bij de Straat van Gibraltar, maar dan op het Noord-Afrikaanse continent. Het is gelegen op het grondgebied van M…

Medina van Tétouan in Noord-Marokko: World Heritage site

De medina van Tétouan staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Met name de luxueuze huizen van de Moren afkomstig uit Andalusië zijn de moeite waard. Ze zijn van binnen rijk gedecoreerd. Rondom d…
Agadir in Marokko: meest bezochte badplaats

Agadir in Marokko: meest bezochte badplaats

Agadir in Marokko ligt aan de Atlantische Oceaan. Het wordt beschouwd als de grootste badplaats van Marokko. Door een aardbeving in 1960 was men gedwongen om nieuwe gebouwen neer te zetten. Daardoor h…

Tanger: strategische doorvoerhaven bij Straat van Gibraltar

Tanger op het Noord-Afrikaanse continent ligt vlak bij de Straat van Gibraltar. Hier passeren dagelijks veel mensen en goederen van Afrika naar Europa en vice versa.

Oudja in Marokko: in het hart van Berberland

In Oudja leefden van oudsher veel Berbers. Het ligt op een strategisch punt. Hier bevinden zich de meeste moskeeën van Marokko.

De Maghreb in Noord-Afrika: landen met dezelfde identititeit

De volgende landen delen als het ware een identiteit: Mauritanië, Algerije, Marokko, Tunesië en Libië. Ze delen dezelfde taal en hebben voor het grootste gedeelte een gemeenschappelijke geschiedenis.

El Jadida bij Casablanca in Marokko: werelderfgoed!

El Jadida (voor de Portugezen Mazagan) was lange tijd de enige nederzetting in West-Afrika voor de Portugezen. Deze werd als tussenstop voor de schepen die naar India reisden gebruikt. Hier bevindt zi…
Gepubliceerd door Liseverhulst op 10-11-2014, laatst gewijzigd op 20-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!